Pazar, Kasım 30, 2014

OTLU TEREYAĞI / HOMEMADE COMPOUND BUTTER



Fransızlar aromalı tereyağına beurre composé derler. Favorileriyse maître d'hôtel (metr dotel) dedikleri sadece ince kıyılmış maydanoz, biraz limon suyu, tuz ve karabiberle hazırladıkları çeşididir. Kızarmış ekmeğin üstüne veya antrikotun, ızgara ya da pane tavuğun üstüne sürünce muhteşem bir lezzeti oluyor. Üstelik yapması ve saklaması da çok kolay.

Ben taze otların her türlüsünü ayıla bayıla yediğim için kendi tarifim biraz ondan biraz şundan diyerek yapıldı. Siz zevkinize göre farklı ot ve baharatlarla hazırlayabilirsiniz. Sarımsaklı, taze biberiyeli, taze kekikli, fesleğenli, kişnişli, çörekotlu, körili, peynirli, acı biberli, hardallı veya şaraplı, hatta ballı ve lavantalı yapabilirsiniz.
Ben her zaman göz kararı yaptığım için sabit bir ölçü vermeyeceğim. Siz kullanacağınız tereyağı ölçüsüne ve damak tadınıza göre otların oranını ayarlarsınız. Yalnızca 200 gr kadar tereyağına yarım limonun suyunun yeteceğini söyleyeyim.

Malzemeler:
Tereyağı, Maydanoz, Taze sıkılmış limon suyu, Taze soğan (özellikle yeşil kısımları), Taze Sarımsak, Dereotu, Kırmızı pul biber, Taze çekilmiş karabiber (ben 3 renkli tane biberlerden kullandım), Tuz (değirmende çektiğim kalın taneli himalaya tuzu kullandım)    


Tereyağınız malzemeleri yoğurabileceğiniz kadar yumuşak olmalı. Kıyılmış yeşillik ve baharatları tereyağıyla kolay bir şekilde karıştırabilmek için, malzemeleri hazırlarken bir yandan tereyağınızı oda ısısınına getirin. Ben usulüne göre, yani yeşilliklerin suyunun güçlü aroması yağa geçsin diye havan kullanarak yaptım. Kıyılmış yeşillikleri havana attıktan sonra üstüne de sarımsakları ve tuzu ekleyerek bir güzel dövmeye başladım. Ardından tereyağıyla bu malzemeleri harmanlayıp, bir yağlı kağıda rulo şeklinde sardım, ve kenarlarını da sımsıkı şeker paketler gibi kıvırıp dondurucuya attım. 

Hazırlanan tereyağı buzlukta 3 ay saklanabilir. Bu arada aman dikkat, her süt ve et ürününde olduğu gibi tereyağı da buzluktan çıkarılıp çözüldükten sonra yeniden buzluğa konmamalıdır, bakterilerden kaynaklanan besin zehirlenmelerine sebep olur. Bu nedenle her defasında bir haftada tüketebileceğiniz kadarını kesip çözdürün.

Aromalı tereyağınızı birkaç farklı çeşit yapıp buradaki gibi güzel paket ve etiketler hazırlayarak arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.






Compound butters are easy homemade recipes and are very versatile. The combinations of ingredients that you can use are endless. You can use fresh herbs like parsley, dill, green onions, fresh garlic, thyme, basil, etc., spices like chili or black pepper, black cummin seeds, coriander, curry, etc., also cheese, mustard, wine, even honey, lavander or vanilla...Let your imagination soar!

In this recipe I use some seasonal and fresh local herbs, fresh onion and garlic, lemon juice, tri-color peppercorn, flaked red pepper and himalayan salt.

Compound butters are really delicious aromatic companions that heighten the tastes of your food and your senses. Spread it on bread or add a bit to your grilled meats, chiken, vegetables or fish... Also you can wrapped up, labeled them and make a pretty hostess gift for your friends.











18 yorum:

  1. Merhaba:) Fotoğraflar ve sunum harika! Emeğinize sağlık:) Bu fikir çok hoşuma gitti hemen deneyeceğim. Paylaşım için çok teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Tereyağı kullanıyorsanız hemen deneyin derim :) Sevgiler.

      Sil
  2. Tadı da en az görüntüsü kadar güzel. Denenmiştir! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eskisi yani tükenen biliyosun. Yapmak lazım yine bir ara :)

      Sil
  3. Bu nasıl bir yiyecektir arkadaş, of off :) İlk defa duydum ve gördüm, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ve güzel yorum için ben teşekkür ederim. Ne kadar basitse o kadar da lezzeti bir şey bu gerçekten.

      Sil
  4. The fresh herbs look great and I want to try this!

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir blogunuz var bak bak doyamadım ,tarifide ilk fırsatta denemek üzere not aldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hoşgeldiniz :) Tarifi deneyin, pişman olmazsınız :)

      Sil
  6. aaaa monica aşkolsun yaaa:) bana yani sana değil:) şimdi gördüm bu harşka postu nasıl kaçırmışım. İnanamadım nasıl güzel olmuş tereyağ, kırk yıl düşünsem aklıma gelmez böyle bir yöntem. Ellerine sağlık. Yazdım, aldım notlarımı...
    Öperim, kucaklarım sevgiyle seni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Emelcim suç bende, derman bende :) az post girersem böyle olur pek tabi :) Yap evdekilere bakalım sürprizi küçük, lezzeti büyük bu terayağını nasıl bulacaklar. Ben de öpüyor, kucaklıyorum...

      Sil
  7. Your post reminded me that I haven't made compound butter in ages. I'm thawing steaks at the moment and am thinking that a compound butter would be lovely melted over the top as they broil. Thanks for the great ideas for ingredients. Yours not only sounds good, but it looks pretty as well, an important feature in anything culinary.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pattie, thank you for your sweet comment and welcome :) You really have delicious recipes on your blog. I'm sure the butter you'll make will be yummy.

      Sil
  8. What a great idea - it looks delicious & would be a great gift indeed. :)

    YanıtlaSil
  9. Kızarmış ekmek üzerine otlu yağı ve birde mis kokulu çay daha ne olsun. Güzel paylaşımınız için teşekkürler. Memlekete yağ siparişi vermiştim zamanlama mükkemmel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh ne güzel! Hem de memleketten gelen mis gibi halis tereyağıyla :) Yorum için teşekkürler. Sevgiler...

      Sil