Cumartesi, Eylül 14, 2013

Inspiring Ways of Displaying Your Collections






Biriktirmek benim için büyülü bir şey...Bugünlerde John Fowles'un "Koleksiyoncu"sunu okuyorum. Baş kadın karakter Miranda, kendisini kaçırmış olan kelebek koleksiyoncusu, donuk ve tutuk karakterli  Fred'e (Ferdinand) biriktirmenin ölü, cansız ve yaşayan, akıp giden her şeye karşıt bir eylem olduğunu söyler. Sanatlarsa bunun tam karşısında durur. Özellikle resim. (Miranda genç bir resim öğrencisidir) Miranda'ya göre resim; yaşamakla, canlı olmakla, değişkenlikle ilgilidir. Fred'in çekmecelere hapsettiği ölü kelebeklerse durağan ve kıyıcıdır. Tabi Miranda'nın bütün bu fikirlerinde Fred'e karşı duyduğu öfkenin ve onun tarafından tıpkı ölü bir kelebek gibi tutsak edilmenin etkisi vardır.

Biriktirmek, benim bir şekilde her zaman yapmış olduğum bir şey. Geçmişte sevdiğim gazete eklerini, dergilerin sıralı sayılarını, kibrit kutularını (eskiden her otelin, cafe, pub veya restaurantın,  mutlaka kendi isminin baskısının bulunduğu kibrit kutusu olurdu, şimdiyse bunu yapan epey azaldı), son yıllarda İngiliz duvar tabaklarını, porselen demlikleri, eski broşları ve yaka iğnelerini...

Biriktirmek çoğalan, gelişen ve nefes alan bir şey. İyi bir koleksiyoncu olduğum söylenemez, ben daha çok öğrenmekte olan bir biriktiriciyim. Ama koleksiyonculuğun ne demek olduğu, yapan için ne anlamlar taşıdığı üzerine düşünüyorum. Koleksiyona yeni eklenecek bir parçanın heyecanını, gelecek o tek parçanın bütüne katacağı şeyi, o bütünü dönüştürmesini hissediyorum. Bu kesinlikle durağan bir şey değil. Biriktirmek geçmişe ait değil, geçmişin bugünde yaşamaya devam etmesi. Dedim ya büyülü bir şey.

Bir şeyin toplanmasına emek veriliyorsa, ben de onun kapalı dolaplar, çekmeceler arkasında saklı tutulmasından yana değilim. Eğer biriktirilen şey sergilenmeye uygunsa tabi. Eviniz sizin mabedinizse, size ait olan, sizi yansıtacak her şeyin ortalıklarda görünmesi taraftarıyım. O ev ancak o zaman gerçekten sizin eviniz olur.

Aşağıda buna çok güzel örnekler var. Peki ya sizin koleksiyonlarınız veya koleksiyonculuğunuz? Böyle dolaplardan,çekmecelerden ve kuytulardan taşmış mı?






Collecting is magical...Todays I read John Fowles's "The Collector". The heroine Miranda who kidnapped by a butterfly collector, an icy man Fred (Ferdinand), says that collecting is a lifeless, dead and immutable thing. But the arts are the reverse of this. Especially painting. (Miranda is an art student). According to Miranda painting is about living, being alive and mutability. But Fred's dead butterflys detained in drawers are immutable and merciless. Certainly,  these ideas bear on being hostage like a dead butterfly and feeling exasperation.

Always I collect something in any way. In the past, newspaper supplements that I like, some magazines, matchboxes (when every pubs, hotels and restaurants had their printed ones, but today this observance wanes), and in late years English transferware plates, porcelain teapots and vintage brooches...

Collecting is a thing that breathes, growing and expands. Actually, we cannot say that I'm a good collector. In fact I'm a learner of gathering. But I think about the meaning of being a collector and collecting. I can feel excitement of a new piece, the amazing value of that single piece that will add to the hole. I can feel the charm of the transformation of the whole with a little thing. And absolutely this is not an immutable thing. Collecting is not belonging to past. In Collecting "the past" continues living  in "today". As I said, this is a magical thing!

If we take pains with collecting, I think our collections worth displaying. Of course if the collected pieces are appropriate to display. If our homes are our temples; things that belong to you and reflect you, must be in sight. This is the key to make a house your home.

There are some beautiful examples to display your collections. And how about your collections or your collecterness? Do they gush from cupboards, drawers and crannies like these?






































 ,














































    Have a charming and great weekend!

         xoxo

39 yorum:

  1. Bu fotoğraflarda harika bir koleksiyon olmuş ama galiba hepsinin içinden fotoğraf makinelerinin sergilenmesini çok sevdim.O boş alan koleksiyoner'in bir sonraki hedefi diye düşündüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ayşegül, ben de o koleksiyona katılacak olan makinenin yerinin çoktan ayrılmış olmasını çok sevdim :)

      Sil
  2. Dear Monica,

    wonderful impressions, thanks for sharing!
    My favourites are the old suitcases...hard to find.

    Warm regards from rainy Germany,
    Salanda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thanks Salanda! Love old suitcases too, but as you say are hard to find.

      Sil
  3. Monica selam,
    Koleksiyonerlik biraz vizyon işidir, ne yazık ki ülkemizde çok yaygın değil..burada link vermek istemem "zamanın tanıkları" diye bir yazı yazmıştım, antikalardan ve koleksiyonlardan bahsediyordum, vaktin olunca göz atarsın.
    Eşim klasik otomobille ilgili ciddi bir koleksiyona sahip. 2 adet klasik otomobilin yanında, model araba koleksiyonu, klasik otomobil kitapları, klasik otomobil pulları biriktiriyor.
    Bunun yanında el dokuma halı koleksiyonu yapıyoruz son 4- 5 senedir...bunda eşimin eski rehber olmasının payı büyük.
    Gittiğim müzelerden topladığım bir kitap koleksiyonum var, dünyanın neresine gidersem gideyim, gittiğim müzeyi tanıtan kitaplardan mutlaka satın alırım.
    Hatırı sayılır bir kitap ayracı koleksiyonum vardı ama 3 yaşındaki oğlum pekçoğunu yedi ya da kırdı:( şimdi yeniden topluyorum beğendiklerimi ama yurtdışından topladıklarım için yeniden dolaşmam gerekiyor:)
    Son zamanlarda tabak koleksiyonu yapar oldum, bleu blanclar çok ilgimi çekiyor, bunun için Fransa'ya gitmeyi kolluyorum, bit pazarlarını gezmek için..
    Fotoğraflara keyifle baktım, emeğine sağlık..(o bleu blanc koleksiyonu benim olsa?:))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. aaaaa bir de son 2 yıldır ressamların eserlerinin toplandığı -genelde Taschen yayınevi basıyor- kitapları biriktiriyorum.
    dekorasyon dergilerimi saymıyorum tabii:) son yıllarda dergi biriktirmiyorum artık, sadece sevdiğim sayfaları alıp bir dosyada biriktiriyorum:)
    not: yorum yazarken kimlik doğrulamayı kaldırsan..yorum yayınlarken çok sıkıntı veriyor:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Smyrne talya, müthişsin! Bleu-blanc sevgisi bende de mevcut :) Eşinin klasik otomobil tutkusundan da senin blogtan haberdarım. Sizin ufaklığın ayraç koleksiyonunu dağıtmış olmasına bakma, bu anne-babayla o da ileride zevk sahibi, sıkı bir koleksiyoner olur eminim :) Mutlaka en kısa zamanda "zamanın tanıkları" yazını okuyacağım. Bu arada kimlik doğrulamam olduğundan bile haberim yok. Becerebilirsem kaldıracağım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Görseller çok güzel.Ben de iyi bir toplayıcıyım fakat ilgi alanım çok geniş olduğundan aynı objenin devamlarına sıra gelmiyor,dolayısı ile koleksiyon yapamıyorum.Favorim aynalar ve anahtarlar...Paylaşım için teşekkürler,herbiri çok güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Serpil, ben de yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Blogger'a girdiğinde Şablon'un altında "Ayarlar" diye bir bölüm var, orayı tıklıyorsun.
    "Yayın ve Yorumlar"ı göreceksin, oraya tıkladıktan sonra aşağıda "Kelime doğrulamasını göster" kısmında "hayır"ı seçmen gerekiyor;)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Thank you for sharing these great ideas on how to display collectables. I enjoyed all the pictures.
    Thanks for stopping by my blog.

    YanıtlaSil
  9. My favorites are the plate racks...but I really love all the pictures!! Thanks for visiting me.

    YanıtlaSil
  10. oh nihayet Monica!! çok özledim ben seni. Bu kadar ara verme.
    "Dostluk biriktiriyoruz" şunun şurasıda:)
    Harika bir post olmuş.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Emelciğim ne güzel yorum bu böyle! Beklenmekte olduğumun farkında değilmişim :) Ben hiçbir şeye yetişemezken senin her gün bir post hazırlamanı hayranlıkla izliyorum.

    YanıtlaSil
  12. So many wonderful ideas! Thanks. I adore the first plate rack you showed - oh to have something like that in my home.

    YanıtlaSil
  13. Collections are living and breathing art forms. Love the inspirational photographs. I collect tin and aluminum kitchenware and floral pictures.

    YanıtlaSil
  14. So many wonderful ideas!
    -Revi

    YanıtlaSil
  15. O kadar çok şey biriktiriyorum ki:) Kalemler, beyaz ve ilginç şekilli porselen demlikler, demir anahtar ve nallar, parfüm şişeleri, eski paralar, peçete ve kartpostallar, güneş gözlükleri gibi:)

    YanıtlaSil
  16. Monica, I am not sure I am an actual collector, I just don't have much room, but I guess unconsciously I do gravitate to a lot of the same items! Does that count? I love the picture of the white and red dishes in the plate rack...just lovely! :) Thanks for visiting my kitchen!

    YanıtlaSil
  17. Excellent post, loved all the images.

    YanıtlaSil
  18. Grouping things together really does make an impact. Thank you for the beautiful inspiration!

    YanıtlaSil
  19. What fantastic inspiration!!
    Susan

    YanıtlaSil
  20. Lovely photos of gorgeous collections!

    YanıtlaSil
  21. These are wonderful collections. I love the way they are displayed. Also, the words you had to say about collecting struck me. Yes, collections are magical. I used to collect blue and white plates and other pieces. Sadly, I moved and had to sell or give them away. I love the old suitcases. I have one old suitcase I was able to find at a yard sale. It's the start of a new collection. :) Thank you for visiting my blog, Monica. Your blog is beautiful and I am following you via Bloglovin'. I'll be back! :)

    YanıtlaSil
  22. Beautiful, I Love them all.

    YanıtlaSil
  23. Beautiful photos of collections! I especially like the ones with the ironstone....so pretty :o) Have a great weekend!
    ~Des

    YanıtlaSil
  24. love the walls of mirrors esp...! thanks so much, monica!

    YanıtlaSil
  25. Such gorgeous inspiration, I love so many of the collections, I'm going to have to pin some of these.
    I love your header, as I have a collection of blue and white transferware too !

    YanıtlaSil
  26. Love all the collections, I collect mirrors, buttons, dishes and many other items.Have a great week, Laura

    YanıtlaSil
  27. such beautiful pictures, monica! tfs and happy weekend!

    YanıtlaSil
  28. Beautiful inspiration! the collections are so creatively displayed! Thanks for sharing with us and for visiting me:) ~Poppy

    YanıtlaSil
  29. Love all those pics! I have quite a few of those collections...mirrors, stack of suitcases, trophies, ironstone...can't help myself! :)
    Susan

    YanıtlaSil
  30. Fabulous inspiration of displaying wonderful collections!!
    Mary Alice

    YanıtlaSil
  31. Thanks for all the inspiration! Makes me think that I should start collecting something. Love the ironstone, especially.
    ~Courtney

    YanıtlaSil
  32. beautiful choice of collection ideas, monica! happy weekend!

    YanıtlaSil
  33. Those are beautifully displayed collections. I could live in any of those spaces!

    YanıtlaSil
  34. Such creative ways to display....beautiful!
    Deb

    YanıtlaSil
  35. Merhaba blogun çok hoş.. fotolara bayıldım. özellikle çini desenli dekorasyonları ben de çok seviyorum..
    buarada sitene üye olamadım sanrım bir sorun var hangi siteye girsem böyle :(
    ben de beklerim bloguma.. buarada sorun bitince haberdar eder misin?
    sevgiler

    YanıtlaSil